Úplně poslední dostih Dicka Francise

18.02.2010 11:51

Dick Francis dostihy a detektivky patří k sobě jak sedlo a kůň. Nejznámější britský autor detektivních francis_dickpříběhu už nenapíše ani jeden. Zemřel ve věku 89 let ve svém domě na Kajmanských ostrovech.

Francis (1920 - 2010) byl původně žokej. Dokonce vyhrál na 350 závodů. Po vážnějším úraze se stal sportovním novinářem. Jeho spisovatelská kariéra začala v roce 1962 knihou Smrt favorita a od té doby dal světu přes populárních 40 knih a to i přes to, že po smrti své ženy (2000) přestal na čas vůbec psát.

Přesto, že neholduji detektivkám, Dicka Francise čtu. Je to věru brilantní a napínavé čtení, které mám rád. Možná je to i tím, že do češtiny ho brilantně překládala Jaroslava Moserová. Jeho hlavni hrdina má s dostihy vždy něco společného buď jako trenér, žokej, funkcionář nebo nepřímo, jako novinář, etc.
Zajímáte-li se o koně, pak je Francis váš autor.

Citáty Dicka Francise

Nejnebezpečnější lži pocházejí od těch, kteří jim věří.

Historicky vzato, víc lidé zemřelo na náboženství než na rakovinu.


Lásku se můžete snadno naučit. Je to jako s rizikem. Nastavte svou mysl na to, aby jste se nebáli a během chvilky budete nejen děsně nadšení, ale také bez zábran. Pak se podívejte z okna.


Dick Francis získal mnohá prestižní ocenění, např. dvakrát Řád britského impéria (1984, 2000), třikrát (v letech 1970, 1981 a 1996) cenu Edgarda Allana Poea, ceny od Britské asociace detektivních autorů (Stříbrnou dýku, Zlatou dýku a Cartierovu diamantovu dýku).

Použito z www.citarny.cz