Populární Erich Segal zemřel ve věku 70 let v Londýně

28.01.2010 11:56

 

 

segal150.jpg

Erich Segal se narodil 16. června 1937 v Brooklynu. Vysokoškolský diplom obhájil na Harvardu, kde si vůbec jako první z posluchačů zvolil oba latinské studijní obory – rétoriku a klasickou poezii. Po absolutoriu působil na Harvardu a v Yale. Hostoval jako profesor na univerzitách v Princentonu a Mnichově.

Během své profesorské dráhy napsal řadu odborných vysokoškolských prací. Zaměřil se v nich na antickou komedii, řeckou tragédii a latinskou poezii. Od doby vysokoškolských studií se věnuje svému hobby – populární beletrii. Pro Hollywood napsal několik filmových scénářů, z nichž nejúspěšnější byl k filmu Žlutá ponorka (The Yellow Submarine) pro Beatles.

Na beletristickém poli Segal zazářil v roce 1970, kdy vyšel jeho první román LOVE STORY. Kniha se stala téměř přes noc senzací, v průběhu let byla přeložena do třiatřiceti jazyků a prodalo se více než 21 miliónů výtisků. Za filmový scénář k Love Story dostal autor Zlatý glóbus a film byl nominován na 7 Oscarů včetně scénáře.

Poslední léta prožil otec dvou dcer, z nichž starší Francesca je také spisovatelkou, s manželkou Karen v Anglii, kde vyučoval na Wolfson College v Oxfordu. Rád běhal dálkové tratě, absolvoval přes 40 maratónů.
Segal zemřel ve věku 72 let, 24.1.2010  v Londýně. Během svého života dokázal naplnit to, o čem mnozí autoři jen sní. Zdárně kloubil výuku na Yaleově univerzitě a Oxfordu s prací na scénářích pro Hollywood a sem tam si vystřihl nějaký ten bestseller. Tím se stal hlavně milostný román Love Story, jímž před čtyřiceti lety očaroval americké čtenáře a pak i filmové diváky po celém světě.

Erich Segal - Vyšlo česky: Příběh jedné lásky, Melantrich, 1981
Doktoři, Svoboda, 1992
Víra a láska, Knižní klub, 1993
Oliverův příběh, Melantrich, 1993
Muž, žena a dítě, Svoboda-Libertas, 1993
Love story, ČS, 1993
Gentlemani z Harvardu, Knižní klub, 1996
Promarněná šance, Lucka-Knižní klub, 2002
Osudová láska, Ikar, 2006