Změny v knihovně se zavedením nového knihovnického programu KOHA

08.10.2019 09:59

 Přechod na otevřený integrovaný knihovní systém Koha

Vážení čtenáři a uživatelé knihovny,

od pátku 5. 10. 2019  jsme přešli na nový knihovní systém Koha, který funguje v MěK Brušperk už od konce června a postupně na něj budou přecházet i ostatní knihovny v našem regionu. V souvislosti s tím si budeme muset postupně zvykat na určité změny, které s sebou nový systém přináší.

Chtěla bych upozornit alespoň na ty nejzásadnější.

  1. Poplatky z prodlení se nyní počítají spravedlivějším způsobem - 1 Kč za jeden den a jeden dokument, který máte půjčený. Tedy máte-li půjčeny dvě knihy, za zpoždění o tři dny zaplatíte 6 Kč. Naopak deset půjčených knih při zpoždění o deset pracovních dní znamená pokutu ve výši rovné stokoruny. Neplatí se za dny, kdy je knihovna z jakéhokoli důvodu zavřena.
  2. Pět dní před vypršením výpůjční lhůty přijde čtenáři, který zadal e-mailovou adresu, tzv. předupomínka, tedy informace o tom, že se blíží konec výpůjční lhůty.
  3. Upomínku posíláme po 15, 30 a 45 dnech SMS zprávou či e-mailem, podle toho, které údaje nám čtenář poskytl v přihlášce. Pokud chybí e-mail nebo telefonní číslo, pak bude čtenáři doručena upomínka tištěná, s tím, že kromě poplatků z prodlení uhradí i tuto upomínku dle platného ceníku poplatků.
  4. Každý dokument půjčujeme na 31 dní a je možné jej pouze dvakrát prodloužit. Každou knihu nebo časopis lze tedy mít maximálně 93 dní. Knihy se neprodlouží automaticky s načtením čtenářského průkazu, jak tomu bylo doposud, o prodloužení je třeba požádat knihovnici, případně si lze knihy prodloužit přes své čtenářské konto. Knihu, která je rezervovaná, lze prodloužit pouze jednou.
  5. Přístup ke čtenářskému kontu je možný z webových stránek knihovny knihovnastaric.webnode.cz v sekci Online katalog.
  6. Po přihlášení, které je nutné napoprvé nastavit v knihovně, může čtenář spravovat své konto, vidí své výpůjčky, historii výpůjček, plateb atd. Lze zde také měnit heslo.
  7. Nový online katalog  (bude funkční od listopadu) nabízí nejen obálky knih a jejich hodnocení převzaté z www.cbdb.cz, ale také tituly podobné tomu, které čtenář vyhledal.
  8. Čtenářům tiskneme na vyžádání lístek s informacemi o tom, které knihy má půjčeny a kdy je třeba je vrátit. Nyní navíc přibyla možnost zasílat tuto informaci e-mailem. Pokud si tyto zprávy nepřejete zasílat, informujte prosím knihovnici.

 

Vážení čtenáři, víme, že přijmout změny nebývá snadné. Věříme však, že výše uvedené změny povedou nakonec ke spokojenosti nás všech (mimo jiné proto, že knihy budou cirkulovat rychleji a dostanou se tak k více čtenářům) a že nám zachováte přízeň.